Kaleráb, z lat. brassica oleracea var. gongylodes, patrí medzi hlúbovú zeleninu. Väčšinou je okrúhleho tvaru – hľuzy. Existuje veľa rozličných odrôd aj druhov kalerábu. Najčastejšie môžeme vidieť kaleráb zelenej alebo fialovej farby. Kaleráb má vysoký obsah železa, horčíka a mangánu. Tým, že obsahuje veľa draslíka, môže vyvážiť naše nezdravé stravovacie návyky.
Ideálna pôda na pestovanie kalerábu je hlinitá alebo hlinitopiesočnatá pôda, ktorá obsahuje dostatočné množstvo humusu. Ak chceme, aby rast kalerábu prebiehal dobre, stanovisko by malo byť mierne vlhké a lepšie je vyhýbať sa príliš vysokým teplotám. Kratšiu vegetačnú dobu majú skoré odrody. Je to približne 80 až 100 dní. Skoré odrody vysievame vo februári. Letné odrody majú približne 100 až 140 dní dobu vegetácie. Začíname ich vysievať v marci alebo v apríli. Neskoré odrody majú vegetačnú dobu dlhú približne 130 až 170 dní. Vysievame ich na prelome apríla a mája.